Kortsigtede spareøvelser fylder for meget: Hvert tredie udbud afgøres alene på pris

Ny analyse fra DI dokumenterer, at omkring hvert tredje udbud på tværs af de undersøgte brancher afgøres alene på baggrund af, hvilken leverandør der kan tilbyde den laveste pris. DI opfordrer stat, kommuner og regioner til at opprioritere kvalitet.

Når konkurrencen om udbudte opgaver handler om både pris og kvalitet, giver det virksomhederne mulighed for at konkurrere om at levere den bedste løsning til prisen. Herved bringes virksomhedernes kompetencer i spil, samtidig med at konkurrenceudsættelsen ikke blot bliver en ren spareøvelse. Derfor er det bekymrende, at prisen ofte dominerer uforholdsmæssigt meget i offentlige udbud.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Konkret har DI undersøgt brugen af tildelingskriterier i offentlige udbud i perioden 2014-2015 inden for rengøring, renovation, pleje- og omsorg samt engangsartikler. Analysen viser, at omkring hvert tredje udbud i 2014 og 2015 alene afgøres på baggrund af, hvilken leverandør der kan tilbyde den laveste pris. Det er et højt antal set i forhold til, at tildelingskriteriet om laveste pris er tiltænkt simple og standardiserede opgaver. 

Desuden viser analysen, at selv når kvalitative tildelingskriterier benyttes i offentlige udbud, vægtes prisen i gennemsnit mere end 50 pct. Der er med andre ord rig mulighed for, at både stat, kommuner og regioner fokuserer på at skabe konkurrence på kvaliteten.

Behov for praksisændring

Hvis borgerne skal modtage mere og bedre service for deres skattekroner, er det vigtigt, at offentlige myndigheder også inddrager kvalitetskriterier som eksempelvis krav til organisering af personalet, medarbejdernes kvalifikationer, samarbejde, innovation og færdiggørelsestid. Det skyldes, at virksomhederne hermed bliver tilskyndet til at konkurrere om at levere innovative løsninger.

Udbudsloven har ikke ændret på offentlige myndigheders mulighed for at anvende laveste pris som tildelingskriterium. Sådan bør det også være, for laveste pris giver god mening som tildelingskriterium i forhold til eksempelvis simple vareindkøb. DI opfordrer derfor til, at der sker en praksisændring hos stat, kommuner og regioner, som betyder, at kvalitetskriterier kommer til at fylde mere, når de udbyder serviceydelser og andre mere komplekse opgaver. 

Læs mere om DI’s analyser på OPS-området her

Emneord: OPS, Dansk Industri, DI, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Konkurrenceudsættelse, Rengøring, Plejeområdet, Indkøb, Udbudsregler
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 182 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige