Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundet

Holmbladsgade 70, 2300 København S

Telefon: 3163 6600 Website: kost.dk E-mail:

Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.
 
Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv og karriere, giver juridisk bistand og personlig rådgivning om løn og ansættelsesforhold. Forbundet varetager medlemmernes interesser på arbejdsmarkedet og i samfundet. Medlemmerne arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse, behandling samt professionel mad- og måltidsforplejning i både den offentlige og den private sektor.
 
Medlemmerne spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet – både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og livskvalitet og for folkesundheden. De forskellige uddannelser og arbejdsopgaver er bundet sammen af et stærkt professionsfagligt fællesskab, der bygger på fælles værdier, erfaringer og faglige normer. 
 
Læs mere om forbundet og medlemmerne på kost.dk og facebook.com/forbundet

Blogs

  • Skolemad skal være for alle
    08.06.17 Velfærd

    Mad kan mere end at mætte. Det gælder også skolemaden. Den skal være en del af skolen, et fælles projekt, og den skal give alle børn en chance for sunde madvaner, foreslår Ghita Parry.

  • Hvem er grænsevagt for det grænseløse arbejde?
    27.04.17 Ledelse

    Grænserne mellem arbejde og fritid bliver mere og mere flydende. Det er godt for nogle, men mere end skidt for andre. Tal om det på din arbejdsplads, skriver Ghita Parry på baggrund af ny analyse.

  • Den økologiske ambition: Tak for benspænd
    26.04.17 Bæredygtighed

    De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling. Det er på tide, at politikerne sætter nye planer for økologi, så en økologisk tilbagerulning undgås.

  • Pulje skal styrke den kommunale madservice
    28.03.17 Velfærd

    25 mio. kr. på finansloven skal sætte gang i eksperimenter, der kan forbedre kvaliteten af maden til hjemmeboende borgere. Kommunerne skal have fokus på ernæring og drage omsorg for de ældre - det giver mere mad i maven.

  • Anbefalinger til løft i livskvalitet
    02.03.17 Velfærd

    Først var der fire. Så kom der seks. Og nu er der yderligere kommet otte anbefalinger. Som alle sammen kan bruges til at løfte livskvaliteten for de svageste borgere.

  • Robuste arbejdspladser, ja tak
    01.02.17 Ledelse

    I fagbladet Kost, Ernæring & Sundhed kan du i denne måned blive klogere på et ord, der bliver brugt i mange jobopslag: robust. Det er nemlig ved at være en særlig kvalifikation, at man kan tåle meget.

  • Mad kan mere end mætte
    21.12.16 Velfærd

    Den gode og sunde mad kan være med til at give svækkede mennesker kræfterne tilbage, modvirke ulighed i sundhed, bidrage til et godt helbred og god trivsel i en hverdag fyldt med udfordringer.

  • Ny regering: Jeg ser frem til samarbejdet om ernæring
    29.11.16 Politik

    Ny regering, nyt grundlag – og lidt mere fokus på ernæring. Det er glædeligt, men der er også grund til bekymring. For er innovation blot et pænt ord for en spareøvelse i den offentlige sektor?

  • Hurra - vi er klar til bedre ældremad
    21.11.16 Velfærd

    450 millioner kroner til bedre ældremad og yderligere penge til værdighed. Det er nogle af elementerne i den nye finanslov. Jeg er begejstret – og melder, at vores medlemmer er klar til opgaven.

  • Lav løn, ingen løn eller ledig - hvad mener du?
    27.10.16 Politik

    Stadig flere unge stilles over for det dilemma, at de skal vælge mellem at arbejde til lav eller ingen løn i en periode eller gå ledige.

  • Der mangler fokus på ernæring i demensplanen
    29.09.16 Velfærd

    Der er ikke fokus på ernæring i ministerens demenshandleplan – men det burde der være.

  • Forebyggelse: Vi skaber værdighed og værdi
    26.09.16 Velfærd

    Glæden var stor, da værdighedsmilliarden så dagens lys. Ud af fem punkter, som milliarden kunne gå til, var mad og ernæring ét af dem. Lidt friskt kunne det give 200 mio. kroner til mad og ernæring. Men sådan gik det ikke.

  • Kræftplan mangler ernæring
    30.08.16 Velfærd

    Regeringens forslag til Kræftplan IV indeholder mange fine initiativer, men savner noget helt grundlæggende: Mad og måltider. For jo bedre ernæringstilstand, des bedre udgangspunkt har patienterne for at komme igennem sygdom og genoptræning.

  • Uddannelse skal føre til job
    22.08.16 Velfærd

    Målet med justeringen af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed har været klart: Uddannelsen skal føre til job.

  • Fælles måltider kan udligne ulighed i sundhed
    16.08.16 Velfærd

    Ingen børn skal starte skoledagen med at være bagud på point, fordi de møder på tom mave. Det må stat eller kommune sørge for.

Artikler

  • Diskrimination kostede arbejdsgiver dyrt
    30.06.17 Ledelse

    Det er forbudt at afskedige en medarbejder på grund af alder. Da Kost & Ernæringsforbundet indbragte Inger Klausens sag for Ligebehandlingsnævnet, resulterede det derfor i en godtgørelse på 254.000 kr. for usaglig afskedigelse.

  • Ministeren siger ja til flere elever
    28.06.17 Politik

    402 i stedet for 0. Så mange kvoteuddannelsespladser blev der til ernæringsassistenterne. Det er en kæmpe sejr for forbundet, der har arbejdet intenst på at ændre resultatet af trepartsaftalen, som satte ernæringsassistentuddannelsen på en nulkvote.

  • Spareplan rammer svækkede patienter
    26.06.17 Velfærd

    Behandling: Anne Diemer Moisen kæmper for at få lov til at tilbyde sine stærkt svækkede patienter en fuldgyldig ernæringsdrik, som kan hindre underernæring og genindlæggelse. Region Syddanmark vil hellere høste en kortsigtet gevinst.

  • Ledelsesforsker: Giv nu lederne lov til at lede
    18.05.17 Ledelse

    Ledelseskommissionen: Kurt Klaudi Klausen, ekspert i offentlig ledelse, mener, at den helt store gevinst i fornyelsen af den offentlige sektor skal hentes hos medarbejderne og i samarbejdet på tværs af sektorer.

  • Leder: Sæt os fri og luk op for en modigere kultur
    18.05.17 Ledelse

    Hvad skal vi med ledelseskommissionen? Kost, ernæring & sundhed har spurgt tre kost-, ernærings- og sundhedsfaglige ledere, hvad de vil anbefale ledelseskommissionen at koncentrere sig om.

  • Driften går ikke ned, fordi jeg er væk i en uge
    27.04.17 Ledelse

    Dyrekøbte erfaringer med stress kombineret med en klar struktur på opgaver og hverdag har givet leder Dorthe Dybro opskriften på et arbejdsliv uden grænseløshed.

  • Det er grænser for arbejdet − eller er der?
    27.04.17 Ledelse

    Arbejdsmiljø: Vi tjekker mails, skriver notater og læser faglitteratur, når vi kommer hjem. Det grænseløse arbejde giver frihed og fleksibilitet, men kan også blive et regulært arbejdsmiljøproblem, advarer FTF i en ny analyse.

  • Udlicitering forringer arbejdsforholdene
    28.03.17 Politik

    Det er ofte medarbejderne der betaler prisen for udlicitering i form af lavere løn og længere tid på offentlig forsørgelse. Det viser ny forskning, som KORA, Aarhus Universitet og RUC står bag.

  • Undersøgelse afslører: Vi er vores arbejde, når vi bliver spurgt "hvem er du?"
    20.03.17 Velfærd

    Værdi: Vi går ikke længere på arbejde alene for at udføre en funktion. Vi er vores job, tager det med hjem og knytter os til det følelsesmæssigt. Har vi ikke noget job, vakler vores selvtillid, viser en undersøgelse fra FTF-A.

  • Hastrup og Parry battler om bedre ældremad
    02.03.17 Velfærd

    Regeringen har sat 450 millioner kroner af på finansloven til bedre mad til ældre. Fagbladet har spurgt administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, og formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, hvordan pengene anvendes bedst.

  • Måltidet som en stjernestund
    20.02.17 Velfærd

    En festlig menu i Hedensted Kommune skabte et afbræk i hverdagen og var samtidig starten på et projekt, der skal skærpe appetitten hos de ældre.

  • Ghita Parry: Etablering af køkkener er et middel, viden og holdninger er det vigtige
    07.02.17 Velfærd

    Etablering af lokale køkkener på plejecentrene er et skridt i den rigtige retning for bedre ældremad. Men bygninger er ikke nok. Alle, som har med maden at gøre, skal engagere sig i den, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

  • Robusthed er ikke løsningen på et presset arbejdsliv
    01.02.17 Ledelse

    Arbejdsmiljø: Robust er det nye buzzword hos arbejdsgiverne. Alle skal være robuste. Ekspert advarer imod at bruge robusthed som svaret på et stadigt stigende krav om præstation og effektivitet. Det bliver man syg af.

  • Få nye medarbejdere godt ombord
    12.01.17 Ledelse

    Ledelse: Det tager seks måneder at få en ny medarbejder godt om bord i organisationen og arbejdet. Prioriterer man d

  • Ledere: En bevidst investering at tage godt imod nye medarbejdere
    11.01.17 Ledelse

    Susanne Nygaard Jensen og Pernille Hougaard Nørbak fra Kolding Kommune og Aalborg Universitetshospital introducerer sjældent nye medarbejdere, så rutinerne er lidt rustne, men viljen til at udvikle er stor.

  • Fra klinisk diætist til social diætist
    21.12.16 Velfærd

    Klinisk diætist Susanne Bakmann er blevet mere rummelig i de år, hun har arbejdet på Tangkær. I de tværfaglige drøftelser ved Sundhedstjekket giver alle lidt køb på deres faglighed − til de udsatte borgeres bedste.

  • Sund fornuft i sundhedstjek
    21.12.16 Velfærd

    Forebyggelse: Færre piller, lavere BMI, øget velvære og færre indlæggelsesdage. Metoden Sundhedstjekket på det socialpsykiatriske bosted Tangkær napper en bid af oversygeligheden og overdødeligheden hos psykisk syge.

  • Puljepenge kræver, at man tænker ud af boksen
    19.12.16 Ledelse

    Ideerne er mange, når det handler om at udvikle de offentlige kost-, ernærings- og sundhedstilbud gennem projekter, men kræver ressourcer - både i beskrivelsen, i projektperioden og i at forankre projekterne til drift.

  • Penge fra puljer skaber udvikling
    19.12.16 Ledelse

    Ledelse: Når budgetter og ressourcer er bundet i drift, skal pengene til udvikling og innovation på det kost, ernærings- og sundhedsfaglige område skaffes gennem puljemidler. Og det er næsten som at finde en nål i en høstak.

  • Ledere der lykkes har syv kompetencer til fælles
    05.12.16 Ledelse

    En offentlig leder skal kunne noget andet i dag for at lykkes end for ti år siden. Det viser undersøgelsen "Ledere der lykkes 2" fra Væksthus for Ledelse, som kortlægger syv kompetencer hos ekstraordinært dygtige offentlige ledere.

  • Mød Mona og Kirsten - to ledere der lykkes
    05.12.16 Ledelse

    Mona Carøe Jensen er cheføkonoma på Regionshospital Randers, som netop har fået det økologiske spisemærke i guld. Og Kirsten Holst har i 35 år stået i spidsen for ældremaden i Hjørring Kommune – med succes. Hør, hvordan og hvorfor.

  • Jeg kobler faglig viden med humanitær indsats
    09.11.16 Velfærd

    Profil: ADL-træning med uledsagede flygtningebørn og -unge på et asylcenter er et drømmejob for Karina Mulvad Jensen, der brænder for at hjælpe sine medmennesker.

  • Forskning: Selskabet til maden er ikke det vigtigste
    31.10.16 Velfærd

    Ny forskning viser, at selskab til maden er ikke det vigtigste. Men det er vigtigt at have indflydelse på måltidet, viser et projekt fra Aarhus universitet, der har undersøgt de ældres ønsker.

  • Europæisk arbejdsmiljøuge: Sikre og sunde arbejdspladser for alle
    27.10.16 Ledelse

    I denne uge er det Europæisk Arbejdsmiljøuge og en af talrige anledninger til at tage temperaturen på arbejdsmiljøet. Så tag en snak med din kollega, tillidsrepræsentant og leder om det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

  • Flere jobber fra projekt til projekt
    27.10.16 Politik

    Unge og nyuddannede går i stadig højere grad fra projekt til projekt, nogle frivilligt, andre fordi der ikke er fast job at få, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Læs, hvordan tre kostfaglige har fundet vej ind på arbejdsmarkedet.

  • En mentor styrker lederen
    28.09.16 Ledelse

    I et mentorprogram for yngre ledere får både mentor og mentee udbytte. Den erfarne får genopfrisket og spejlet sin ledelsesviden, mens den nytiltrådte tvinges til at formulere sine udfordringer og får adgang til coaching, siger ekspert.

  • Forebyggelse: Værdig ældrepleje sikres gennem mad og ernæring
    26.09.16 Velfærd

    Kommunerne har fået en milliard kroner til at sikre en værdig alderdom, hvor underernæring ikke begrænser livskvaliteten. Det kræver øget fokus på screening og ernæringsvejledning, men der ser ikke ud til at blive ansat mere kostfagligt personale.

  • Nudging: Et puf til et bedre arbejdsmiljø
    22.08.16 Ledelse

    Nudging kan bruges til at rydde forhindringer af vejen i det daglige arbejde og dermed få medarbejderne til at gøre mere af det rigtige. Det mindsker kompleksiteten, nedbringer stress og fremmer trivslen.

  • Skolemad er en del af skolen
    17.08.16 Velfærd

    Skolen kan give eleverne et medansvar for deres egen sundhed ved at lade dem få fingrene i bolledejen. Kost- og ernærings- faglige kan bidrage til maddannelsen ved at involvere børnene i skolens mad og måltider.

Navne

Pressemeddelelser

  • Maddag for 18.000 børn: Mad kan meget mere end at mætte
    13.09.16 Velfærd

    Stor maddag samler 18.000 vuggestue- og børnehavebørn om det samme frokostmåltid. Fordi ”mad kan meget mere end at mætte”. Det er budskabet for Maddag 2016, som Kost & Ernæringsforbund står bag sammen med FOA og seks andre organisationer.

Kontaktpersoner

  • Mette Jensen,