Læge startede Nykøbing-sagen: Forsvaret har gjort sit arbejde godt

Lægen, der anmeldte sygeplejerske for drab på flere patienter taler nu ud.

Dommen på 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter vækker undren hos overlæge Niels Lunden, der i sin tid anmeldte sygeplejersken til politiet.

Det skriver bt.dk

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs meget mere om den besynderlige og historiske drabssag her.

»Jeg kan forundres, at det kun blev en dom for drabsforsøg. Men når Retslægerådet udmelding ikke giver retten sikkerhed for, at der er sket noget alvorligt, så kan retten selvfølgelig ikke dokumentere, at sygeplejersken har slået patienterne ihjel,« siger Niels Lunden, overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, til bt.dk. 

Retslægerådet meddelte i retten, at det ikke kunne fastslå, at patienterne har fået en dødelig dosis medicin. Ifølge anklagemyndigheden har sygeplejersken sprøjtet morfin og anden smertestillende medicin direkte ind i patienternes blodbane via deres venekateter på Nykøbing Falster Sygehus. 

Østre Landsret endte med at nedsætte straffen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter, der var indlagt på sygehuset. Anklageren havde krævet en gentagelse af livstidsdommen, som den 32-årige blev i dømt i byretten. Her blev hun kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Det var Niels Lundens kæreste, der også er sygeplejerske på sygehuset, der fattede mistanke til sygeplejerskens adfærd og besluttede sig for at holde øje med hende. Hun fortalte Niels Lunden om sin mistanke, og han anmeldte hende senere til politiet.

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for for vores 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

Selv om dommen er af en mildere karakter, end han forventede, er Niels Lunden glad for, at retssagen er afsluttet. Han er dog ked af konsekvenserne for den dømtes familie.

»Sagen er dybt ulykkelig. Den har berørt os dybt på sygehuset og selvfølgelig min familie i særdeleshed. Det gør mig ondt, at hun skal i fængsel, og jeg kan ikke forestille mig de personlige omkostninger det må have haft – og vil have - for hende og hendes familie – ikke mindst hendes datter,« siger Niels Lunden til bt.dk og fortsætter:

»Med tanke på hendes handlinger kan der dog ikke være tvivl om, at en hård straf er korrekt. Jeg har ikke fulgt sagen i detaljer; at være involveret i en så skrækkelig sag har betydelige personlige omkostninger – og dem har vi prøvet at minimere.«

Niels Lunden har tidligere forklaret i retten, hvordan hans kæreste under en nattevagt beskrev den mistænkelige adfærd. Derefter aftalte Niels Lunden med kæresten, at de skulle sikre bevismateriale og kontakte politiet.

»Det er mit indtryk, at politiet har gjort et stort og godt arbejde, og det er vel – i vidt omfang - deres fortjeneste, at hun er dømt. Det er også mit indtryk, at forsvareren har gjort et glimrende arbejde. Dommen er i hvert fald af en langt mildere karakter, end jeg troede ville blive resultatet,« forklarer overlægen.

Hele historien hos BT

Emneord: Nykøbing Falster Sygehus, Drab på patienter, Niels Lunden, 190517
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1087 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 07.03.17 Ledelse
  Konference: At være leder i et demokrati i bevægelse

  Krav om vækst, udvikling og forandring er et grundvilkår i fremtidens kommunale selvstyre. Konferencen Chef i Teknik og Miljø 2017 stiller derfor skarpt på ledelsesopgaven i det moderne demokrati.

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 24.02.17 Ledelse
  Indstil en tekst til Sprogprisen.dk

  Har du læst en sprogligt suveræn tekst på de sociale medier? Er du faldet over en fængende hjemmesidetekst? Har du modtaget en mail eller et brev der er knivskarpt formuleret? Så indstil teksten til Sprogprisen.dk!

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige