Ny stor undersøgelse om arbejdsmiljø: Stress-epidemien slår rødder

Trods alle målsætninger om det modsatte er udviklingen af stress blandt danske lønmodtagere voksende og tilsyneladende ude af kontrol. Det skriver Avisen.dk.

På fem år siden 2012 er der kommet 17 procent flere beskæftigede, der overbelastes psykisk i forbindelse med deres arbejde. Det viser en ny stor undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har spurgt 35.000 danskere om deres arbejdsmiljø.

I 2012 var det 14,5 procent af de beskæftigede danskere, som havde dét, som NFA betegner som ’væsentlige psykiske belastninger og symptomer’. Den andel var i 2016 vokset til 16,9 procent.

Der er flere forklaringer på de tal ifølge Bo Netterstrøm, mangeårig overlæge på forskellige arbejdsmedicinske klinikker og nu selvstændig stressekspert. 

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne. Det skaber værdi for 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Den ene er, at en udvikling med mange års voksende stressproblemer bare har fået lov til fortsætte, og at den fik yderligere næring af finanskrisen. 

- Det psykiske arbejdsmiljø fik et ordentligt dyk i 2008, og det hænger ved endnu. Selv om vi er ovre krisen, så oplever jeg, at mange arbejdsgivere handler som om, de stadig er i krise, siger Bo Netterstrøm til Avisen.dk.

På det offentlige område er de ansatte presset i bund af krav om øget produktivitet, og det får mange ansatte til at bukke under, påpeger stresseksperten.

Den oplevelse genkender forbundssekretær i FOA Jens Nielsen fra sine medlemmer på det sociale område, som i de seneste syv år er blevet beskåret med mere end 30.000 ansatte. Han mener ikke, at der længere er rimelig sammenhæng mellem de krav, de ansatte mødes af på plejehjem, i dagsinstitutioner eller på hospitaler og så de ressourcer, der er til rådighed.

- Vi har oplevet en voldsom stigning i anmeldelser af stress og depression de seneste fire-fem år. Nedskæringer er en af forklaringerne. En anden er de udliciteringer, der finder sted i kommunerne, hvor det handler om at gøre tingene billigst. Så løber man bare hurtigere og springer over, hvor gærdet er lavest, så længe man kan, siger han.

De alarmerende tal fra NFA, som også dokumenterer voksende arbejdsmiljøproblemer på det fysiske område, har fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at gå ud og bebude, at han vil nedsætte et ekspertudvalg, der skal udrede indsatsen på arbejdsmiljøområdet og komme med anbefalinger til en ny og forbedret indsats.

Sæt en dagsorden - bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige er fremtidens medie for videndeling og konstruktiv kommunikation. Du og din organisation kan blive redaktør for jeres eget indhold på DenOffentlige ligesom flere og flere andre allerede er. Kontakt udgiverkonsulent Claus Grønborg for at høre mere.

Du kan læse endnu mere her.

En bred politisk aftale fra 2011 har nemlig som målsætning, at det danske arbejdsmiljø - stik modsat den nuværende udvikling - skal være væsentligt forbedret i 2020. Der skal være 20 procent færre psykisk overbelaste i 2020 end i 2011 ifølge målsætningen.

Men indsatsen har slået fejl, konstaterer beskæftigelsesministeren, der samtidig betoner, at hans holdning er, at det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark.

Det bliver imidlertid ikke ved hjælp af et ekspertudvalg, at ministeren når det mål. Det mener stressekspert og forfatter Thomas Milsted. Han har selv siddet i flere ekspertudvalg og oplevet, at han og kollegerne har anstrengt sig forgæves, fordi ingen har taget deres anbefalinger alvorligt.

- Der vil ske det med Troels Lund Poulsens ekspertudvalg, at det kommer med nogle gode råd, og så følger man dem ikke, forudser Thomas Milsted.

Historien er delt af Avisen.dk

Emneord: Stresss, Stresspolitik, Stressdiagnose, Arbejdsmiljøundersøgelse, Psykisk arbejdsmiljø, Arbejdsmiljø, 180417-1, Undersøgelser, Borgerundersøgelser, Thomas Milsted, Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 210417
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1029 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

 • 07.12.16 Velfærd
  Ældresagens fremtidsstudie: Ældreplejen er uværdig og får os til at frygte alderdommen

  Ældre Sagens Fremtidsstudie 2015 har spurgt mere end 4000 danskere i alderen 50-89 år om deres forventninger til fremtiden. Studiet dokumenterer sort på hvidt, at de ’yngste ældre’ – de 50-59-årige og dermed fremtidens pensionister - er de mest bekymrede for alderdommen. På en række punkter frygter de ligefrem alderdommen og de konsekvenser der måtte følge med.

 • 29.11.16 Bæredygtighed
  Ny undersøgelse: Over 800.000 pejse og brændeovne i Danmark

  Varmeforbruget fra brænde svarer til knap 390.000 husholdninger ifølge ny undersøgelse, der vurderer, at der er ca. 842.000 brændeovne, pejse og masseovne og omkring 46.200 brændekedler i boliger og fritidshuse i Danmark.

 • 18.04.16 Politik
  Karen Ellemann: Der er noget at arbejde med for tilsynene

  "Den stikprøveundersøgelse, Socialstyrelsen nu har lavet, viser, at der er behov for at løfte kvaliteten, når socialtilsynene skriver afgørelser om godkendelser og påbud til landets sociale tilbud," siger Social- og Indenrigsministeren i en reaktion på undersøgelsen af Socialtilsynene.

 • 18.04.16 Ledelse
  Undersøgelse af socialtilsynets afgørelser om sanktioner

  Socialstyrelsen har undersøgt kvaliteten af de fem socialtilsyns afgørelsesskrivelser om påbud og om vilkår for godkendelse. Samlet set viser undersøgelsen, at der er behov for at løfte kvaliteten på området.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige