Rigsrevisionen undersøger salg af statens vaccine-fabrik

Rigsrevisionen har af egen drift valgt at undersøge forløbet omkring salget af den danske vaccine-enhed, der tidligere har ligget under Statens Serum Institut

Rigsrevisionen har af egen drift valgt at undersøge salget af den danske stats vaccine-produktion.

Tidligere hørte vaccine-enheden under Statens Serum Institut, der blandt andet har ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme, men i dag er fabrikken ejet af det saudiarabiske konglomerat Aljomaih Group.

Aljomiah Group købte vaccine-fabrikken for 15 millioner kroner, men i kølvandet på salget, der blev gennemført i januar i år, er der sat spørgsmålstegn ved flere forhold i forløbet.

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for for vores 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

Blandt andet at en arbejdsgruppe nedsat af den daværende SR-regering vurderede markedsværdien af vaccine-enheden til 285 millioner kroner, mens salgsprisen endte på 15 millioner kroner.

Samtidig har Aljomaih Group fået en huslejerabat på minimum 88 millioner kroner over fire år.

Derudover er der brugt millioner af kroner på konsulenter i forbindelse med salget. Eksempelvis har staten betalt 30,6 millioner til Ernest & Young og advokatfirmaet Accura for at finde en køber, og PricewaterhouseCoopers har fået 3,1 mio. kr. til en rapport, der skulle vurdere, om vaccineproduktionen skulle sælges.

Ekstra Bladet har ligeledes afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih Group via medejerskabet af banken Arcapita har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten, samt at Aljomaih Groups nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i skatteparadiset Cayman Islands.

Rigsrevisionen oplyser til Ekstra Bladet, at man har valgt at åbne en undersøgelse i forbindelse med en ordinær revision, hvor man faldt over flere ting, som man ønsker at undersøge nærmere.

UnHele historien hos Ekstra Bladetdersøgelsen er først lige blevet sat i gang. Hvornår den er færdig, ved Rigsrevisionen endnu ikke.

Emneord: Statens Serum Institut, Statens Seruminstitut, Statsejede selskaber, Statens Vaccineproduktion, 060617
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1111 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.07.17 Politik
  Analyse: Landkommuner løber tør for arbejdskraft

  Det danske arbejdsmarked vil i de kommende år for alvor stramme til, og især i landkommuner bliver det stort set umuligt at skaffe arbejdskraft, viser en analyse fra Dansk Erhverv. Bekymrende, mener Landdistrikternes Fællesråd.

 • 14.07.17 Politik
  Regeringen nedsætter landsbyudvalg

  Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har nedsat et udvalg, der skal sætte et fornyet fokus på landsbyernes fremtid, og hvordan de kan være levedygtige. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er blandt medlemmerne.

 • 14.07.17 Politik
  Landdistriktsmidler til 51 nye projekter i hele landet

  Erhvervsministeriets landdistriktspulje har netop tildelt 11 millioner kroner til en række projekter rundt i landdistrikterne.

 • 04.07.17 Politik
  Vallekile er Årets Landsby 2017

  Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark har kåret Vallekilde i Odsherred Kommune som Årets Landsby.

 • 10.04.15 Ledelse
  Mere aktivt ejerskab af statens selskaber

  Med en ny statslig ejerskabspolitik lægger staten op til en mere aktiv ejerskabsudøvelse i forhold til selskaber i den statslige portefølje. Den mere aktive ejerskabsudøvelse er i tråd med en generel tendens på selskabsområdet både i Danmark og i udlandet.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige